Հայաստանի բնակչության սննդակարգում աղի աղբյուրների համեմատական գնահատումը
ABSTRACT
Չափից ավելի քանակներով կերակրի աղի սպառումը զարկերակային ճնշման (ԶՃ) բարձրացման հիմնական պատճառն է, իսկ աղի սպառման սահմանափակումն իջեցնում է ԶՃ-ն և, այդպիսով, կրճատում ԶՃ-ի հետ կապված հիվանդությունների զարգացման ռիսկը: Սույն աշխատանքում հակիրճ շրջահայվում են ընդգրկուն ակնարկներ և օրիգինալ հոդվածներ, ինչպես նաև Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության թեմատիկ զեկույցներ, որոնք լուսաբանում են հանրային առողջապահության նշված գլոբալ հիմնախնդիրը: Հոդվածում նկարագրվում են նաև աղի սպառման կրճատմանն ուղղված ռազմավարության հիմնական տարրերը: Բացի այդ, բերվում են աղ պարունակող հիմնական պատրաստի սննդամթերքում աղի մակարդակների որոշման արդյունքները։ Սննդամթերքում աղի միջին խտության ցուցանիշների հիման վրա հաշվարկվում է աղի օրական սպառումը յուրաքանչյուր մթերքից՝ օգտագործելով աղի տոկոսային պարունակությունը, բազմապատկած մեկ շնչի հաշվով տվյալ սննդամթերքի միջին օրական սպառման ցուցանիշով: Այնուհետև, հաշվարկվում է յուրաքանչյուր մթերքի ներդրումը (%) աղի միջին օրական սպառման մեջ: Աղի հիմնական աղբյուրները, ինչպիսիք են հացը, պանիրը, պատրաստի մսամթերքը և պահածոյացված բանջարեղենը, առաջարկվում են որպես թիրախներ աղի նվազեցման ծրագրում ներառելու համար: